Gardsbutikenpafroson.se

Judiska matinfluenser

Judarna är kända för sin kokkonst och goda maträtter. Den judiska maten är mycket varierad, beroende på varifrån folket kommer. Det finns östeuropeiska judar som är starkt influerade av Östeuropa, det finns det israeliska judarna och de nordafrikanska.

Praktiserande judar undviker fläskkött och man blandar inte kött och mjölk. Köttet ska vara slaktat på ett speciellt sätt, s.k kosher, vilket utförs av en särskild slaktare under judisk sed. Mat inom judendomen är inte bara till som födoämnen utan har även en helig aspekt. Maten symboliserar ofta något och hur det är tillagat är mycket viktigt.

Matzha

Det osyrade brödet kan liknas vid vårt tunnbröd. Detta äter man framför allt till påsk för att minnas israeliternas uttåg ur Egypten. Brödet jäses alltså inte eftersom folket hade sådan brådska att lämna Egypten att detta inte hanns med.

Bagel

Alla som varit i USA vet hur stort och populärt det är att äta en bagel på morgonen och ta med sig ut. Man kan nästan likna detta vid fransmännens kärlek till croissanter eller baguetter, men en bagel ser annorlunda ut och smakar olika. Det finns idag massvis med baglar som är smaksatta med alla möjliga saker men kännetecknet är att det är ett runt bröd med ett hål i mitten som skärs och äts med pålägg, gärna cream cheese i USA.

Latkes

Detta kan liknas vid en slags pannkaka eller råraka som består av potatis och lök. Den är starkt förknippad med den judiska högtiden Chanukka då man även äter mycket annan friterad mat för att minnas tempeloljan som Gud försedde folket med under 8 dagar, eftersom det inte fanns tillräckligt när Judas Mackabeus skulle återinviga templet i Jerusalem år 164 f.Kr.

Karp

Att äta karp till Chanukka är vanligt, speciellt i Östeuropa. Denna mattradition har även spritt sig till många andra länder och även i Europa kan man se familjer som dock inte är judar, äta karp på julen. Den typiska maträtten heter Gefilte fish och är en slags fylld fiskrätt som fylls med grönsaker och fiskfärs och som sedan bakas i ugnen.

Om du är i Paris och vill äta typisk judisk mat och allehanda bakverk, så ska du bege dig till kvarteret Les Marais i 4:e arrondissement, där de judiska butikerna, synagogorna och bagerierna hopar sig.

dreo