Gardsbutikenpafroson.se

Mat och känslor

Mat är strakt förknippat med olika känslor och det är även något socialt att använda mat som gemensam nämnare vid fester och liknande. Mat kan uppröra, det kan glädja, det kan trösta och det kan göra en vansinnig. Många människor utvecklar tyvärr en slags hatkärlek till mat som inte är speciellt hälsosam och för det mesta har det ett samband med kroppsidealet.

Matmissbruk

Som så mycket annat, så kan även ätandet bli till ett missbruk. Man dövar sina känslor med mat eller man äter för att uppnå en viss eufori. Det är heller inte konstigt att så kan ske med den hets som råder i samhället med smala ideal och samtidigt så mycket reklam för onyttiga, men ack så goda livsmedel.

Matmissbruk kan råda på flera sätt. En del märker inte ens av att deras anhöriga lider av en ätstörning, men i vanliga fall kommer det att synas på ett eller annat sätt så småningom. Viktnedgång, viktuppgång, gula tänder och naglar, humörsvängningar, spring på toaletten, smusslande, dålig andedräkt och ett konstigt uppträdande i samband med ätande, är typiska för folk som lider av ätstörningar. Anorexi, bulimi, hetsätning och ortorexi är exempel på dessa.

dreo