Gardsbutikenpafroson.se

Mat och tandhälsa

När vi tänker på mat och hälsa, tänker vi främst på vad som är bra och inte bra för kroppen. Kopplingen mellan vår kost och vår tandhälsa brukar stanna vid att socker inte är bra för tänderna och möjligen att man bör undvika småätande mellan måltiderna. Men det finns mer än så att lära sig om hur det vi äter påverkar våra tänder och vår mun. Genom att boka en tid hos Distriktstandvården får man en bra koll på sin egen tandstatus och kan få personliga råd för hur man ska äta för att tänderna ska må så bra som möjligt. Här är några mer allmänna tips:

Vila tänderna mellan måltiderna. Det är viktigt, eftersom varje gång vi äter eller dricker startar en syraattack och därför behöver tänderna en paus mellan måltiderna för att få vila och reparera mindre skador. Att äta regelbundet är bra, med några huvudmål och några mellanmål. Det kan vara extra viktigt om man har oregelbundna tider, t. ex. om man arbetar skift och då tenderar att äta lite för täta måltider för att hålla sig vaken. Att ha en söt dryck jämte datorn när man sitter och jobbar och ta en klunk då och då under dagen, är sämre än att fika med bulle två gånger om dagen och däremellan ha ordentliga pauser då tänderna får vara i fred.

Genom att förbättra saliven och salivproduktionen skyddar vi våra tändern. Saliven neutraliserar syraattacken som alltid startar när vi äter något. Det finns flera sätt att förbättra saliven. Ett är att motionera tänderna. Det kan man göra genom att tugga på något, till exempel fiberrikt bröd, rågknäcke, äpplen eller en morot. Ett annat sätt är att tugga tuggummi en stund direkt efter maten.

Vi vet alla att socker skadar tänderna och ökar risken för karies, men det är inte bara söta utan även sura saker som kan skada tänderna. Om man löper ökad risk för frätskador på tänderna är det extra viktigt att se upp med sura livsmedel och surt godis. Till sura saker hör till exempel apelsinjuice. Ett generellt råd till alla är att aldrig äta eller dricka sura saker inom en timme före tandborstning.

Det är inte bara vad vid äter utan också vad vi dricker som påverkar tänderna. De flesta vet att vi inte ska dricka för mycket söta drycker, men många är nog omedvetna om exakt hur mycket socker en flaska läsk eller energidryck faktiskt innehåller. Även socker i kaffet några gånger om dagen blir för mycket för tänderna. I dag är det många som regelbundet dricker läsk när de arbetar, studerar, läser eller ser på TV. Den drycken bör bytas ut mot vatten.

Nötter, ost och mjölk är basisk mat som kan hjälpa till att neutralisera syran i munnen. Därför kan det vara en bra idé att avsluta måltiden med ett par nötter eller en skiva ost om man vill.

dreo