Gardsbutikenpafroson.se

Barndomens maträtter

De maträtter man äter som liten präglar en mycket under hela livet. Vissa minns man med avsky att mamma satta fram och tvingade i en medans man febrilt försökte hitta på alla möjliga ursäkter till att inte äta dem. Andra rätter ger direkt en nostalgisk känsla som får en att drömma sig tillbaka och nästa inpränta alla sinnen med doften av maten som serverades.

Det vi äter avgör inte bara hur vår hälsa kommer att se ut de kommande åren när vi växer upp, utan ger oss även en stor del av vårt arv, där vi utvecklar tycke och smak, känslor och minnen.

Det är i unga år som fettcellerna byggs upp och som vi lägger grunden till de människor vi sedan ska komma att bli. Maten spelar en stor roll för barn och bygger sedan vidare på den framtida relation vi kommer att ha till maten. Hur föräldrar äter, hur maten är knuten till sociala kontakter eller hur vi upplever och förknippar smaker med andra samband, är avgörande för hur vi ser på mat i framtiden. Det är också här som vanorna kommer att ha en stark roll och som vi alla vet så äter barn det de är vana att äta.

Att få barn att äta nyttigt och varierat kan ibland vara en konst men associeras maten med andra trevliga händelser så är det vanligt att barn även uppskattar den maten som serveras vid de tillfällena. Den mat som barn avskyr idag, älskade barnen förr i världen medans äldre människor inte syns till lika ofta på snabbmatsställen och kebabrestauranger som yngre gör. Man väljer helt enkelt den mat som får en att känna sig hemmastadd och som ger positiva associationer, vare sig man förstår det eller inte. Därför är det också självklart att vissa maträtter dör ut medans andra föds.

dreo