Gardsbutikenpafroson.se

Vad händer om du äter fel mat?

De flesta av oss vet vad bra mat är för något och vilka livsmedel det handlar om. Vi vet också att om man äter fel mat så går man upp i vikt, får i sig för lite näring osv. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter för mycket dåliga livsmedel som charkprodukter, alkohol, socker, salt och fett samt behandlat kött?

Reaktioner i kroppen

Om vi börjar med sockret. När vi får i oss socker så omvandlas detta till glukos som med ett annat ord kallas för blodsocker. Just när den omvandlingen sker, så känner vi oss glada och pigga. Det som händer är dock att kroppen svarar med att skicka ut insulin för att få ned blodsockret om kroppen tycker det är för högt. Då sänks kurvan, vilket ger motsatt effekt, dvs vi känner oss trötta och kanske smått irriterade. Den vanliga reaktionen när vi då blir trötta är att vi tar mer sött och förser kroppen med, vilket leder till nya insulinattacker. Sedan är effekten igång. Detta kan leda till sådana svängningar att kroppen utvecklar diabetes. När man har insulinpåslag avstannar också fettförbränningen så ju mer sött du äter, desto mindre fett förbränner du.

Att äta fett är livsviktigt och var än viktigare förr i tiden när folk arbetade hårt och levde under svårare omständigheter. Idag får fettet många att se rött med en gång, men utan bra fetter får vi svårare att koncentrera oss då hjärnan behöver dessa goda fetter för att få den fina smörjningen. Det nyttiga fettet finns i nötter, avocado, fet fisk och vegetabiliska oljor och oftast är bra fett flytande. Fett fungerar faktiskt som ett smörjmedel som hjälper leder och vävnader att röra sig som de ska. Dt är även ett skydd runt nervbanorna. Bra fetter ger även ett bättre upptag av vitaminerna medans dåliga fetter täpper till blodkärl och skadar hjärtat samt får blodet att cirkulera sämre. Du ska dock äta med måtta.

Utan fibrer så klistras tarmarna igen och slutar fungera. Se bara på vetemjölet när det kommer i kontakt med vätska. Det klumpar ihop sig och blir som ett klister. Så ser dina tarmar ut inuti om du äter mycket mjöl utan tillräckligt med fibrer.

Undvik blekta livsmedel

De blekta livsmedlen har fråntagits alla sina nyttiga egenskaper som fibrer och vitaminer som sitter i skalet och dessutom kan farliga ämnen från processen fastnat på livsmedlet. Detta kan göra skada i kroppen så köp alltid fullkorn istället för behandlad mat.

dreo