Vad vi äter har ett starkt samband med vår hälsa och hur vi kommer att må under lång tid framöver. Några felsteg då och då gör ingen större skillnad i slutändan men om det blir en vana att äta på ett visst sätt så kommer det få konsekvenser – både på gott och ont. Det är det som man äter varje dag under en längre tid som kommer att öka eller minska risken för livsstilssjukdomar som fetma, diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar samt olika typer av cancer. Detta problem kan ses över hela världen på alla kontinenter, även om det förekommer platser på jorden där folk lever betydligt mer hälsomedvetet än i väst.
Vad mat bör innehålla
Mat ska ge jämnt blodsocker och innehålla mycket fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som hjälper till att motverka gifternas spridning i kroppen. När detta sker på ett balanserat vis så fungerar kroppens organ och funktioner som de ska och det blir en helhet i kroppen som man eftersträvar. Ett enda livsmedel kan aldrig fungera som boven i dramat eller hjälpa till att få en bättre balans utan det är rätt kombination som avgör utfallet. Det är dessutom en rad andra aspekter som spelar in, såsom träning och rörelse, stress, glädje, gener och eventuella njutningsmedel eller missbruk som rökning, alkohol osv.
Negligera inte stressen
Det har framkommit att stress kan vara minst lika farligt när det gäller att täppa till blodkärl och vara orsak till övervikt och andra fysiska problem. Att därför uppleva glädje och njutning är livsviktigt för hjärnan, kroppen och hälsan överlag.
Matmönster
De flesta nationer har ett s.k. matmönster som sedan även varierar från individ till individ. Generellt kan man dock på ett ungefär se och studera hur ett lands befolkning lever och lär. I Tyskland äter man ganska stampig mat utan så mycket gröna och lätta grönsaker och råkost medans man i medelhavsländerna vräker i sig grönsaker och frukt, också för att de växer där.
Forskningen visar på ett klart samband mellan god hälsa och ett dagligt intag av en välbalanserad kost med vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter och för att få i sig det måste man äta mycket frukt och grönsaker, fisk, ägg, baljväxter, fullkornsmat, nötter och fröer och minska ned på det röda köttet, salt, för mycket mjölmat, socker och fett – speciellt det dåliga fettet. Med detta menas inte att man inte får äta socker eller salt. Människan är skapt för att också vilja ha sött och salt, annars skulle vi ju inte vara skapta som vi är. Dock gäller det att minska ned på saker men också att välja rätt produkter som kanske kan ersätta det vita sockret med annat. Undvik blekta livsmedel som vitt mjöl, socker och ris och köp rårörsocker, honung, fullkornsris och rågmjöl istället.