Nu för tiden är det minst sagt trendigt att laga mat som har inspiration från andra länder. På varenda restaurang finns dumplings, buns och mexican food i alla möjliga olika varianter. Men något som helt verkar ha glömts bort såväl på restaurangerna som i de svenska hemmen är den klassiska svenska husmanskosten som, enligt oss är alltför god för att glömmas bort. Just därför har vi här tänkt att påminna om några av dessa underbara husmanskosträtter som är både goda, enkla att laga och förhållandevis billiga. För den som har det lite knapert i plånboken rekommenderas att laga många portioner husmanskost för att få middagen att räcka även till lunchlådan dagen efter. Ett annat knep att ta till när plånboken ekar tom är att använda sig av Rekalån.se, vilket kan vara en kortsiktig ekonomisk lösning för matinköp.
Kåldolmar
Namnet kåldolmar kanske inte låter så tilltalande, men denna rätt är något som brukar vara en favorit hos de flesta, stora som små. Dessa godingar är båda billiga, nyttiga och framför allt goda. De finns att köpa både som färdiga, men går förstås också att laga från scratch. Kåldolmarna smakar bäst tillsammans med en god gräddig sås, kokt potatis (eller potatismos) och lingonsylt eller rödbetor.
Pyttipanna
Vad är godare än en välstekt pyttipanna med stekt ägg och inlagda rödbetor? Inte mycket slår denna goda rätt. Den klassiska pyttipannan är dessutom billig och kan göras av rester från tidigare middagar. Denna klassiska svenska rätt finns förstås också att köpa färdig för den som har ont om tid. Ett tips är att servera pyttipannan tillsammmans med ett glas mjölk och ketchup till de små.
Falukorv
Falukorv, så svenskt och så gott. Falukorv kan tillagas på nästan hur många olika sätt som helst och det finns alltid något recept som faller alla i smaken. Enklast är förstås att steka korven i skivor och servera med snabbmakaroner och ketchup. För den lite mer avancerade kan man göra korvstroganoff med ris till eller varför inte makaronipudding med falukorv i. Något att tänka på när man köper falukorv i affären är dock att kolla vilken kötthalt den har. Det finns korvar som har mycket låg kötthalt och det finns de som har högre. Välj den med högre kötthalt för att försäkra dig om att få i dig tillräckligt med proteiner.
Stekt torsk
Att äta fisk en gång i veckan är en bra regel. Fisk innehåller bland annat omega 3 som är viktigt att få i sig för att må bra. Torsk är en nyttig fisk som kan tillagas på många sätt. Att steka torsk brukar vara enkelt och gå snabbt. Vad man önskar ha för tillbehör får smaken avgöra, men ett tips är att ha dillsås, ärtor och kokt potatis.