Sverige var ett fattigt bondesamhälle tills ända in på 1900-talet och man var noga med att ta tillvara på allt som fanns på djuren. Därav ”underbara” maträtter som blodpalt eller blodpudding. Dock ska man inte underskatta dessa rätter då de är otroligt järnberikade men huruvida man tycker de är goda eller inte, är en smaksak.
Blodpalt
Vanlig palt liknar till stor del kroppkakor, men den variant som heter blodpalt innebär att man tillsätter blod (oftast gris) i den rårivna potatisen. Sedan formas små bollar som fylls med t.ex. fläskkött. Palt kommer från Norrland och därför kan även renblod användas.
Blodpudding
Blodpuddingen är gjord på svinblod, mjölk, mjöl, kryddor och gärna lite öl eller svagdricka. När den är klar ser den ut som ett mörkt bröd som sedan skärs i skivor och steks för att sedan förtäras med lite lingonsylt. Det är dock inte bara i Sverige som blodpudding existerar. Även i Storbritannien och på Irland finns det något som kallas för black pudding, men som är mera likt en blodkorv.
I många andra kulturer är det förbjudet att äta blodmat. Både i judendomen och i islam är det antingen förbjudet eller högst olämpligt att äta rätter tillagade med blod.