Om du någon gång sett tv-programmet ”Historieätarna”, så har du förmodligen förunnats över alla konstiga maträtter som man åt förr i världen. Vissa kan få det att vattnas i munnen medans andra helt får en att bara vilja blunda och hålla för öronen när man hör om dem. Här kan du läsa lite mer om maträtter som (tack och lov?) har förvunnit.
Njursoppa
Under 1600-talet så åts det många smakrika rätter i Sverige och en av dem är njursoppan. Receptet är väldigt gammalt men det framkommer i alla fall att man ska steka grisnjurar i smör så att det blir till ett spad. Sedan lägger man ned lök som fått fräsa i flott. Maträtten är kanske inte den allra nyttigaste, men man tager vad man haver, som det så trevligt heter.
Geléfrukter
Gelatin har funnits med en tid och på 1800-talet använda man det som man idag sprider det på tårtor för att få en blank yta. Man lade frukt i ett lager och täckte sedan med gelé. Sedan lade man ett nytt lager frukt eller bär och lade på ytterligare ett geléskikt på detta. Sist fryser man rätten för att äta som dessert. Vanligt under 1800-talet.
Stuvad kalvhjärna
Nej, detta är inget medeltida fenomen utan åts flitigt på 1930-talet, enligt många kokböcker. Men hur gör man denna fantastiska rätt? Jo, hjärnan läggs i blöt så att allt blod dras ut ur hjärnan. man kokar sedan denne i salt och ättika för att sedan skölja va och fräsa i smör med lite skorpmjöl för att sedan spädas ut med gräddmjölk till en mysig stuvning som sedan kan ätas med potatis och andra tillbehör. Gott!?