Gardsbutikenpafroson.se

Influenser från världens alla hörn

I och med att världen krymper och folkslag blandas upp, så är det självklart att även maten förändras och blandas upp. Den vanliga svenska husmanskosten är idag mixad med en rad utländska råvaror och livsmedel som har lett till nya varianter och smaker.

Livsstilen och maten

Inte bara maten utan även sättet vi äter på har förändrats. Svenskarna var länge sett som ett tyst folk som höll sig inomhus och restaurangerna var ofta tomma i veckorna för att fyllas lite mer på helgerna. Idag är det helt annorlunda. Svenskarna är det folk i Norden som äter ute allra mest, vardag som helgdag. Att umgås vid middagar, att laga mat tillsammans och att testa sig fram med nya produkter och livsmedel har blivit en självklarhet.

Kulturella influenser

Det som främst märks på både livsstil och maten i övrigt, är de många olika kulturella influenserna som har kommit och gjort intryck. När en grupp människor från andra delar av världen bosätter sig i ett nytt land, tar de givetvis med sig sina traditioner vilka blandas upp med det nya landets. Nya kryddor, grönsaker, frukter och smakkombinationer gifter sig med de gamla och ger upphov till helt nya maträtter, vilket vi bl.a ser i Sverige. Numera är det tacos på fredagarna, chili con carne till fest, sushi till lunch eller pizza på nyårsdagen. De gamla potatisarna och fläsklägget tillhör till stor del det förflutna och även det traditionella julbordet har förändrats med nya rätter.

Skandalöst tycker många, medans den större delen brukar uppskatta detta.