Gardsbutikenpafroson.se

Gammal svensk husmanskost

Den svenska husmanskosten är på väg tillbaka. Den hade hamnat lite i skymundan ett tag, men tack vare matprogram som ”Vad blir det för mat” eller ”Leila bakar” så har den gamla goda svenska maten tagit sig tillbaka. Det finns många typiska svenska rätter som i och för sig inte alltid härstammar från Sverige utan kommer från Tyskland, Frankrike eller Östeuropa.

Rotmos och fläsklägg

Många unga tänker kanske usch och fy, när man hör talas om denna rätt men många äldre älskar den. Rotmos består av rotfrukter som pressats till ett mos och till det äter man fläsklägg. Stampigt värre men en riktig klassiker på det gamla svenska matbordet.

Kåldolmar

Kåldolmarna kommer ursprungligen från Östeuropa och Turkiet och är köttfärs. blandat med kokt ris inlindat i kål som äts med sås och potatis och gärna en klick lingonsylt. Man tror att rätten hittade till Sverige under tidigt 1700-tal.

Kroppkakor

Denna öländska rätt är typisk svenskt men liknar de tyska ”knödeln” som är potatismos med fyllning inuti. kroppkakorna gjordes på kornmjöl och vete till en grynig massa som sedan rullades till bollar och fylldes med fårkött, griskött och hos fattiga, även med brödsmulor.